Det var ett tag sen jag skrev något och ni undrar kanske vad som hänt hitintills. Det var ju en kall vår och det dröjde till in i maj månad innan vårkollen kunde göras. På aprils sista dag började jag med att flytta över testavläggarens vertikala ramar till horisontalläge i en vanlig låda. Samhället har utvecklats bra och har fått ökat utrymme  i omgångar under maj månad. Nu består den lilla avläggaren av en yngellåda med 10 ramar. På denna finns nu två skattlådor med 10 ramar vardera. Duktig drottning har gjort samhället stort och bra.


 Hela detta utrymme är fullt med bin och drottningen kommer att avlägsnas någon av de närmaste dagarna. Samtidigt ska detta och de andra två samhällena skattas på rapshonung.

 Gott om bin även i den översta skattlådan.

 

 Vid iordningställande av tre samhällen för försäljning blev det både yngelramar och honungsramar över. Dessa  samlades i en egen låda för tio ramar. Där har de fått tillverka en egen drottning som kommer att kläckas senast på nationaldagen.

 De övriga två samhällena har jag ett i trågkupa och ett som uppstapling. Dessa är också på topp vad gäller yngelmängd och bimassa och drottningarna  kommer att avlägsnas inom kort.