Hej!

Nu har vi kommit till mitten på februari och det är dags att ta en titt i den lilla testlådan med 4 hls-ramar på högkant. Det är ju andra vintern som övervintringstest med ett så litet samhälle genomförs. Förra vintern gick  det inte så bra, på grund av olika orsaker klarade samhället sig bara till den 10 februari En miniavläggares död.  Detta test av samma storlek fick bättre förutsättningar vid och efter invintringen. Problemet för ett så här litet samhälle är utrymmet. Det finns inte plats att lagra upp mer än 3-4 kg foder inför vintern. I hopp om att minska foderbehovet har lådan försetts med 20 mm frigolitisolering utöver kanalplasten på 6 mm. 

 Det är en solig fin dag med någon minusgrad  när huven lyfts av. I mitten på januari satt klungan av bin rätt högt sett från baksidan och den sitter faktiskt på samma ställe i sida nu fast lite högre upp. Testkupan med hls-ramar Januari 2018. 

Det börjar kanske bli ont om foder, fast det ser ut som yttersidan till höger inte är besatt med bin. Det var på samma sätt för en månad sedan och då var den sidan full med foder, så det ska bli intressant att se hur det är nu.

 Från flustret sett är det också rätt så likt som i januari. Klungan sitter lite högre även sett från detta hållet. Det finns nog inte så himla mycket foder kvar i de mittre ramarna,men även från detta hållet ser den ena yttre ramens yttersida orörd ut.

 
 Jag skruvar fast framstycket igen och öppnar den högra sidan. Det blev solblänk i kanalplasten, det syns inte på fotot men bina täcker nästan hela sidan. Här är nog inte så mycket foder kvar på denna yttersida. 

Nu är det bara den sida kvar där jag tror foder finns kvar. Där har inte förbrukats något under vintern hittills. Förra gången syntes några bin överst till vänster på ramsidan men de har dragit sig tillbaka igen. Det beror nog på att det blivit kallare den sista veckan med minusgrader både natt och dag.  Det får nog bli någon form av fodring inom den närmaste tiden. Jag får återkomma med hur jag löser detta problem.

/ Jano