Hej!

 Tiden går fort under vintern också. Den egentliga vintermånaden januari är till ända och månadens temperaturdiagram är klart för analys.

Den nedersta svarta kurvan visar  utetemperaturen och någon kyla att tala om har inte förekommit. Den första veckan har det varit mellan 0 och 5 plusgrader. Natten till dag 8 blev det 9 minus och natten till dag 10 var det också under noll. Sedan pendlade det runt nollstrecket flera dagar innan  det åter blev en kallare natt, minus 5 grader mellan dagarna 18 och 19. Sedan höll sig temperaturen runt nollan flera dagar tills det dag 24 plötslig flög upp till 9 plusgrader. Därefter har det varit upp till 5 plus månaden ut med lite kyligare under nätterna. 

 Inne i kupan har bina tagit detta med ro. Dagarna innan jul flyttade klungan  över till höger i yngellådan. Bina har suttit kvar där nere hela denna månaden med sin högsta temperatur 28 grader i högra delen samt runt 20 grader till vänster med en liten höjning mot slutet. 

 Det sägs att värme stiger uppåt, men i ett bisamhälle där klungan kan isolera sig riktigt gäller inte detta. I den övre lådan med fodret har temperaturen legat konstant på 10-11 grader större delen av månaden. Det har varit ända nere vid 8 grader i vänstra delen i mitten på månaden då det var runt nollan ute och blåsigt några dagar.


I övre delen av övre lådan med fodret syns inga bin under vintern. I mitten av lådan ser man hållhakarna till temperatursensorerna. I den undre yngellådan sitter dessa på samma sätt ca 10 cm ner från överkant på ramarna. 


När jag lyfter upp en ram så ser man att bina bara sitter i nedre delen av skattlådan. Temperaturen på 10 grader i mitten på lådan visade att inga bin fanns runt givarna. De har faktiskt hela lådan full med foder fortfarande. Det visar hur viktig yngellådans tomma celler är vid övervintringen. När binas vinterklunga kan isolera sig själv efter behov så räcker deras i kroppen upplagrade energireserver länge. 

 När bina har möjlighet att utnyttja yngellådans under vintern tomma celler för sin klungbildning är de inte  känsliga för tillfälliga  störningar. Om ni inte invintrat bina som jag så gå nu inte ut och öppna kuporna eller stör bina på annat sätt mitt i vintern.  Om mina bin varit invintrade på endast en låda med lågnormal, hade de drabbats av utsot som skadat och ev. dödat samhället. Varför bin drabbas av utsot. 

 Det går ju att övervintra bin på olika sätt och det fungerar mer eller mindre bra. Vill man slippa bekymmer, med foderbrist, ventilation och problem på grund av störningar, så är binas eget upplägg tveklöst bäst  Nu är det tjugo år sedan.   Hade jag inte varit så säker på binas övervintringsstrategi, Undersökning av bisamhällen i vintervila. , så hade jag inte skrivit denna blogg.  Man undrar varför en så viktig funktion som Binas vinterklot inte ges större utrymme i handböcker och kurslitteratur. 

 Mvh.  Jan-Uno