GOTT NYTT ÅR

 Det är intressant med några  temperaturgivare placerade på lämpliga ställen i ett samhälle under vintern. Genom avläsning av dessa varje dag får man information om hur biklungan rör sig i det utrymme som disponeras. 

Temperaturdiagrammet för december är klart för analys. 

 Temperaturen utomhus registreras av svart givare, där högsta och lägsta dygnsvärde avläses vilket gör att kurvan blir taggig.  Någon kyla att tala om har det inte varit under månaden, bara några nätter med nattfrost i stort sett. Däremot har det varit fuktigt och mycket blåsigt men det verkar inte påverka  bina negativt.

 I början av december sitter klungans huvuddel fortfarande i yngellådans vänstra del. Det syns eftersom blå givare visar det högsta värdet 22 grader. Gul givare sitter ca 15 cm längre åt höger i samma kakgata och den visar 5 grader lägre. Dagarna 5-7 var det upp till 10 plusgrader ute, detta gjorde att klungan löstes upp lite och båda givarna visar samma temperatur. Sedan blir det lite kyligare ute i mitten på månaden och bina drar åter ihop sig hårdare i den vänstra delen av yngellådan. Dag 18 föregicks av en natt med 9 minusgrader och då byter blå och gul kurva plats. Biklungan har flyttat sig så ett den sitter mitt i yngellådan och påverkar givarna lika mycket. Dag 23 och 24 blir det åter 9-10 grader varmt ute och då ser man hur bina flyttar sig ytterligare till höger. I slutet på månaden blir det kyligare igen. Nu vid nyår sitter biklungan i mitten på yngellådan med liten dragning åt höger. Det skiljer ett par grader från gul och blå givare. Centrum av klungan, där det borde vara några grader varmare, är alltså mellan givarna. 

 

 Bilden på uppsamlingsskivan visar att bina täcker alla sex ramarna i yngellådan. Det finns nedfall i alla fem kakgatorna, mest i vänstra delen. Skivan gjordes ren i förra månadsskiftet så det är december månads nedfall som finns på skivan.

  I den övre lådan med vinterfodret är temperaturen inte högre än 8-10 grader under hela månaden. Temperaturen här uppe påverkas inte mycket av bina för de behöver inte utnyttja foderförrådet än. Bina är fantastiska på att hålla temperaturen där de behöver värmen. I ett vintervilande bisamhälle stiger ingen nämnvärd värme uppåt när de fått de rätta förutsättningarna Binas vinterklot 

Eftersom utrymmet inte ska vara större i sidled än biklungans beräknade storlek vid minusgrader så täcker bina alla sex ramarna. 

Ha de bra så länge önskar Jan-Uno.