Nu är det snart två veckor sedan detta lilla bisamhälle kollades. Då konstaterades att fodret antagligen inte skulle räcka hela vintern. I dag öppnade jag och tittade.

 

Nu är det kallt både natt och dag .  Minus 11 grader i natt men med solens hjälp så var det bara 3 minus när jag lyfte av huven och skruvade bort den sida där det fanns foder vid förra inspektionen.

 Det ser faktiskt lika dant ut nu, men bina måste ha svårt att ta sig hit för här syns inga. De har kanske foder kvar i mittenramarna. 

 Hur ger man stödfoder i detta läge innan bina varit ute på våren?  När bina sitter på alla ramarna går det inte att, vid minusgrader, lyfta upp någon och ersätta med fylld foderram. Förresten har jag bara dessa hls-ramar som finns i lådan så det är uteslutet.

 Men det finns ett sätt som jag nu ska testa. Det är ett sätt att stödfodra, som Gideon Önnestam visat på sin blogg, med en burk honung upp och ner i foderhålet. Om detta sätt fungerar, när det är vinter och bina ännu inte varit ute, återstår att se. 

  Jag har gjort ett test genom att ställa burken i en foderbräda över en glassburk. En bit bubbelplast viks några gånger och lindas några varv runt burken och hålls ihop med maskeringstejp. På detta s'ätt tillverkas en huv att trä över burken som isolering när den placerats i kupan.
 Efter några dagar i värmeskåpet med 25 grader kollas så honungen inte droppat okontrollerat ner i burken. 

 Det fungerar så långt. Det hänger några droppar i nätet, men bara ett par har droppat ner i glassburken  under två dagar.
 Burken togs med ut och sattes på plats i foderhålet. Den syns knappt bakom termometern som jag ställde upp framför för att visa temperaturen inne i övre delen av lådan. Termometern ligger normalt på lådans lock under huven. Eftersom ytterhuven är oisolerad har utrymmet värmts upp av solen och den visar 3 plusgrader. I övre delen av binas utrymme var det 18 grader när jag började denna operation och när jag är färdig har värmen stigit till 25 grader. Om några dagar ska jag kolla om bina har använt något av detta som serverats eller det inte funkar överhuvudtaget.

 / Jano.