Bin, som på grund av flera orsaker inte behöver mycket foder under vintern, behöver inte ha bråttom med sin rensning. De löser inte upp sin vinterklunga förrän det blir minst 8-9 grader varmt och lugnt fint väder.  Idag har det varit en sådan dag med 8 plusgrader och några enstaka bin från ett par samhällen var ute och kände på vädret. Den riktigt stora vårrusningen lär nog dröja ett tag till.

 Efter att alla bin varit ute, när det blir varmare utomhus, kan man drivfodra bina för att stimulera yngelsättningen som nu startar så smått i slutet på mars. Bina behöver nu elda på för att få upp kupans temperatur till 34-35 grader. Är det fortfarande kyliga nätter kan bina behöva lite hjälp med temperaturhållningen. Den isolering som togs bort vid invintringen läggs nu tillbaka.

 En del biodlare tar bort det mesta av pollenet som finns i kupan vid invintringen, men det tycker jag är fel. Jag låter bina ha kvar det pollen , som de med stor möda och säkert med tanke på en sen vår, har samlat in under eftersommaren. Detta pollen kommer till användning nu för de bin som ska mata yngel. De behöver pollen för att bygga upp sina proteinreserver som de tullat hårt på under övervintringen. Råvaran till detta är just pollen, som bina med hjälp av vitellogenin framställer i sina fodersaftkörtlar. Detta näringsrika mjölkliknande foder matar de sedan ynglet med.

 De bin som nu finns i kupan är alla födda juli och augusti förra året. De får hjälpas åt med alla kupans sysslor nu i början på året. Det ska städas, matas yngel, vakta s mot inkräktare och de äldsta ger sig ut på fodersök. Mängden bin i kupan minskar under tidiga våren, de äldsta dör ut fortare än nya föds. Från mitten av april och framåt ökar sedan mängden bi i kupan med en väldig fart.

 Rensningsflygningen innebär ingen annan åtgärd än att förbättra isoleringen och glädjas åt att se bina vara ute och flyga för första gången efter en lång vinter. Man öppnar inga bisamhällen så här tidigt om det inte är nödvändigt. Observationer vid flustret kan säga en hel del om tillståndet i kupan. Om bina, vid flygväder och temperaturer över 10 plusgrader, kommer hem lastade med pollen är allt som det ska vara. Då vet jag att där finns en fungerande drottning som har kommit igång med äggläggningen.

 Efter att bina kommit igång ordentligt kan man drivfodra, dels för att säkerställa fodertillgång och dels för att stimulera äggläggningen. Eftersom man inte med säkerhet vet hur mycket foder som finns kvar , går det inte att ge för mycket åt gången. Drottningen måste ju ha tomma celler att lägga äggen i. För drivfodring använder jag en honungsburk med perforerat lock som vänds upp och ner över foderhålet. Burken fylls med honung och varmt vatten, hälften av varje och skakas om så det blandas ordentligt. Samhället förses med en sådan foderskvätt varannan eller var tredje dag tills nektardrag utifrån finns. Flytande foder är viktigt på våren för vatten är en av ingredienserna i tillverkningen av fodersaft. Kan bina få detta direkt i kupan så slipper de flyga ut och hämta i naturen om det är kallt eller i övrigt dåligt väder.

 Om ni har frågor så skriv gärna kommentarer .