Hej alla gamla nya eller blivande biodlare.

 

Jag heter Jan-Uno Andersson och bor i Slöinge i Falkenbergs kommun i Halland. Min biodlarbana började så smått 1974 med att hjälpa en äldre biodlare. Det gjorde att jag var fast och skaffade egna bin 1976. Antalet samhällen växte med åren och var som mest uppe i ett 20-tal under senare delen av 1900-talet. Numera invintrar jag ca 10 samhällen varje höst. Bikuporna står i en backsluttning mot sydväst utanför vår villatomt i utkanten av samhället. Bina bor i både trågkupor och de numera vanligare uppstaplingslådorna. Det är lågnormal ramformat som används mest, men det finns även sveaformatet i några trågkupor.  Trälådor gäller för min del. EPS- lådor har testats ,men de var för ömtåliga att hantera och skillnaden i tyngd uppvägde inte den nackdelen. Numera finns ju bättre och hårdare plastmaterial men jag håller fast vid mina trälådor. Invånarna i dessa bibostäder är av buckfasttyp och de nya drottningar som föds friparas med drönare som finns i trakten.

Under senare år har jag börjat ifrågasätta hur biodling beskrivs och lärs ut. Särskilt binas vinterliv, och hur bisamhällen ska invintras, tycker jag går tvärs emot binas egna upplägg för en problemfri vinter.

De sista åren har jag försökt förmedla mina erfarenheter på olika biodlarsidor. Facebook har en bra biodlargrupp för diskussioner men det som skrivs där är bara för stunden sen halkar inläggen ner och är svåra att hitta. På http://alternativ.nu  finns en biodlarsida där jag skrivit en hel del och där fanns önskemål om att jag skulle skriva på en egen hemsida eller blogg så att informationen blir mera samlad och lättillgänglig. 

Därför startar jag nu denna blogg som får samma namn som inläggen jag skrev på den numera släckta Bisidan.se Alltså Janos bisyssla.

 Återkommer inom kort hoppas Jan-Uno