För tre dagar sedan hade bina gjort slut på den första burken honung. Det är lika bra att de får en till tänkte jag och gav dem en 500 grams burk denna gång. När jag kollade idag var även denna burk tom. Men bina hade inte tagit hand om så mycket av detta. Honungen hade antagligen lämnat burken för fort. Det rann honung ut genom flusteröppningen och den lilla bottenplattan inne i lådan var täckt av ett lager honung. Vad kunde detta bero på? Efter att ha funderat lite så kom jag på att formen på burken är olika. Eftersom honungen var av samma sort och temperaturen i kupan lika, så måste den lilla burkens rakare sida utan utbuktningen ha spelat roll. Honungen gled tydligen ut lättare fastän det var samma nät med 1,5 mm maskor vid båda tillfällena.

 Bina verkar inte ha tagit någon skada av missödet men det kan vara på sin plats med en VARNING!!  Vid stödfodring med honung i upp och nedvänd burk med endast nät för öppningen så använd bara burkar med smalare hals än burken i övrigt. Risken finns att den annars töms okontrollerat.  

Nu hade jag inte kameran med så det blev inga bilder idag. Det blev utdragning av bottnen och avskrapning av honungen samt rengöring och återmontering. Bara 10-15 bin fanns bland  honungsgegget så det verkar inte ha varit så många som råkat illa ut. Om ungefär en vecka är tiden för den månatliga inspektionen och det ska bli intressant att se hur detta lilla bisamhälle klarat detta äventyr. Bin är riktiga överlevare om de får rätt förutsättningar men detta blev kanske lite för mycket för dem.

 


  Bilden visar testlådan vid infodringen i augusti.Bina drog då ner 4 kilo socker i löst i 2,5 liter varmvatten. Problemet tycks vara att bina kan inte få till en fungerande vinterklunga med så lite bin. De får helt lita till ämnesomsättningen för att hålla behövlig temperatur och har inte plats att lagra så mycket foder som behövs för detta. De skulle nog inte tacka nej till en varmare dag nu, så de kan flyga ut.

 / Jano.