För några dagar sedan blev här vårtemperatur med 9 grader i skuggan. Bina flög friskt framför flustret en stund. Efterföljande natt blev det åter flera minusgrader och sedan har temperaturen legat runt ett par plusgrader dagtid med någon minusgrad på natten. Bina har med all säkerhet åter gått i ide och det kan vara intressant att kolla hur de sitter nu. 

  I dag lyftes huven av för att se hur det ser ut i lådan. Efter ett par regniga dagar skiner solen i dag, men det blåser väldigt med en temperatur på +4 grader i skuggan. De senaste dagarna har termometern visat runt 30 grader i mitten av lådan. Antagligen befinner sig klungans centrum där nu.

 Bildernas visar att att bina åter har dragit sig upp mellan ramarna. Deras  klunga har sitt  centrum lite ovanför givaren som idag visar 31 grader. Med den temperaturen kan det finnas yngel så jag får vara vaksam på foderåtgången. Det syns att den ena ytterramen fortfarande är orörd så någon omedelbar fara är det inte. Bina har även foder kvar överst i lådan.

 Lådan sedd bakifrån


 Lådan sedd från flustersidan.

 Detta blir  den fjärde vintern med lyckade försök att övervintra extradrottningar på detta sätt. När ramarna ställs på högkant har bina möjlighet att lagra sitt vinterfoder ovanför klungan.  Vinterklunga startar på de undre cellerna som är tomma efter att det sista ynglet krupit ut. Det fungerar på samma sätt som i mina normalstora samhällen fast i mindre skala.

 Mvh. Jan-Uno