Nu har det gått en vecka sedan den första skattlådan sattes på. Samtidigt hängdes en tredelad tom ram in i den övre yngellådan. Det är dags att se om bina har byggt något på den och eventuellt skära ut två av fälten. Normalt byggs ramen ut jämt, det vill säga alla tre sektionerna är vanligtvis mer eller mindre utbyggda efter första veckan.

   

Bina har varit flitiga och byggt ut hela ramen med drönarceller. Drottningen har även besökt ramen med följd att det finns öppet yngel och ägg i alla tre fälten. Det som ska göras i dag är att skära ut de två högra fälten. Dessa lägger jag i min lilla solvaxsmältare.

  
Det blir 70-80 grader varmt i denna låda när solen steker.

Om en vecka 19/5 är det dags igen och då skärs fältet längst till höger ut. Efter ytterligare  sju dagar 26/5 är första fältet helt täckt och skärs ut innan drönarna börjar kläckas. Sedan skär jag ut fälten i tur och ordning varje vecka så länge det är meningsfullt. Det vill säga så länge det finns några varroakvalster att fånga. Hittar jag inga i den första utskärningen av täckt yngel så avbryts det hela. Ramen tas bort och en utbyggd tom ram sätts i dess ställe.

//Jano