Våren är en besvärlig tid för bina. Det är stora temperaturskillnader mellan dag och natt, ofta minusgrader nattetid. När bina har vaknat upp efter vintervilan börjar drottningen lägga ägg, i mindre mängd till en början. Att föda upp yngel kräver nu mera värme än bina haft behov av under vintern. Om oro finns för stor foderåtgång under vintern är det inget som hindrar att man tar en hastig titt på någon av de yttre ramarna. När bina har visat sig ute några dagar kan de vid behov matas med små portioner med en tunnare 50%-tig honungs- eller sockerlösning.

              

 Mina foderbrädor består av en passande skiva med ett hål lagom stort för locket på en honungsburk, Locket på burken förses med några hål och fungerar som en foderballong.

  Ibland kan nyfikenheten bli stor över tillståndet i kupan. Men att lyfta upp yngelramar i en temperatur under 10 plusgrader är inte att rekommendera. Ynglet kan lätt ta skada av nedkylning i puppstadiet. Det nykläckta biet kommer att visa samma symtom som ett varroaskadat. Bin  från en kyld kaka kan  födas med förkrympta vingar och andra missbildningar. 

 Under mars och och en bit in i april dör flera gamla bin än det föds nya. Dessa tider som nämns gäller södra delen av landet upp till i höjd med Stockholm. Längre norrut är det en bit kvar innan bina kommer igång.

 Den första riktiga vårgenomgången får vänta till en dag med 15 grader varmt, lugnt och soligt väder. 

Ha det gott så länge önskar Jano.