En första åtgärd, innan bina börjat flyga på våren, är att byta bottnarna mot rena eller rengöra dem som finns. Själv gör jag inte detta längre, men det kan vara ett bra sätt att tidigt få reda på samhällets status inför kommande säsong. 

 En avläggare har försetts med temperaturgivare och jag visar ju dessa temperaturkurvor under en annan rubrik. Det är avläggaren till vänster i bilden nedan. Samhället till höger är det samhälle jag gjorde avläggaren ifrån.

 

                     

         För att visa hur en botten ser ut efter vintern tog jag fram en extra pall som ställdes vid sidan av med en annan botten på. Sedan togs taket av och  bottnen lossas lite från kupan med kupkniven innan operationen. Eftersom samhället består av två lådor med sex ramar i varje så ligger tyngden på flustersidan. Därför står jag framför flustret och tar tag i undre lådans handtag . Båda lådorna lyfts försiktigt och ställs på bottnen vid sidan. Nu ser man hur mycket döda bin som har ramlat ner under vintern. Det är torrt och fint, bina på nätet är torra och sopas lätt med en borste ner i en kartong. 

 På detta samhälle har uppsamlingsskivan för avfall fått vara kvar. Det är intressant att se , det stämmer överens med temperaturangivelsen att klungan suttit och fortfarande sitter i huvudsak till vänster bakifrån sett. Eftersom jag nu står  framför kupan så  syns avfallsränderna till  höger på skivan. Detta betyder att fodret i andra kanten är i det närmaste orört.

Allt såg bra ut och nu är det bara att lyfta tillbaka  samhället. De avsopade bina och avfallet från skivan gräver jag ner i trädgårdskomposten. 

Nu är det bara att invänta binas första flygturer.