Uppbyggnaden av bisamhällets  styrka efter vintern sker, i södra tredjedelen av vår  avlånga land, under april och maj. Detta ska stimuleras med tillförsel av energi och utökning av utrymmet i den takt som krävs, beroende på vad det finns för stora nektarkällor att bearbeta under den kommande sommaren. Råvarorna till yngeluppfödningen är pollen, nektar och vatten. För det mesta brukar dagarna vara lämpliga för flygturer och vårlökarnas pollen kan tas tillvara. Det finns även pollen i kupan som bina lagrat i ramarna under förra årets sensommar, som används om vädret förhindrar utflykter. Kolhydraterna fås nu till en början av det foder och den honung som samhället lagrade upp under hösten. Har bina fått övervintra enligt sitt eget upplägg så finns det mesta av detta kvar och används nu tills det blir varmare och nektar finns att hämta ute. Det riktiga nektarflödet startar med sälgens blomning. Vid bra väder är det inga problem för bina att hitta vatten ute. Skulle däremot vädret bli kallt och blåsigt måste biodlaren assistera och vid behov erbjuda drivfoder där vattenbehovet också blir tillgodosett.

      

   För drivfodringen används en honungsburk med några hål borrade i locket. Denna fylls med hälften socker eller honung och hälften varmvatten i en 50%-tig lösning. En sådan fodergiva ett par gånger i veckan håller igång yngelproduktionen vid dåligt väder på våren. Burken vänds upp och ner i hålet på den speciella foderbräda som gjorts för ändamålet. Denna täckbräda används även vid behandling  av samhället mot varroa med myrsyra. Den extra skivan i mitten gör att burken inte ligger an mot ramarna. 

 För yngeluppfödningen behövs också värme. 33-35 grader behöver ynglet för att utvecklas normalt. Denna värme alstrar bina med sina vingmuskler (thorax). Dessa muskler kan sättas i vibration utan att vingarna rör sig. Bränslet är sockerfoder eller honung. Biodlaren kan hjälpa bina genom  att förbättra isoleringen över täckskivorna om det är trågkupor som används. Under vintern ska det ju inte vara för mycket av den varan.

 I min biodling invintras bina på två våningar lågnormal, med antal ramar efter yngelmängd. I slutet på mars eller början på april finns ett litet yngelnäste i nedre delen av den övre lådan. Den undre lådan är i regel tom på yngel vid denna tid.Därför är det lämpligt att vid foderkontrollen lyfta av den övre lådan och byta ut de äldsta och mörkaste kakorna i underlådan mot ljusa utbyggda. Det blir en smidig förnyelse  av yngelrummets vaxkakor, som bina använt under förra säsongen och även haft sin vinterklunga på under den gångna vintern. Efter mitten av april växer samhället starkt och det gäller att hänga med i svängarna med utökning av utrymmet för äggläggning och yngeluppfödning.Bäst är att utöka i takt med samhällets utveckling, därför är det lagom att kolla upp samhällena en gång i veckan under april och utöka med några ramar i taget. In i maj tar jag till utökning med hela lådor även med outbyggda kakor. Då sätts även drönarram in i samhället för att fånga upp varroakvalster.

Mvh Jano