Hej!

I dag kom den riktiga våren. Soligt och 13 grader varmt. Fast det blåste friskt så  kunde inte bina motstå detta. Nu måste de ut och prova sina vingars funktion efter ett långt stillasittande. Att memorera hemmets plats i minnet tillhör den första uppgiften. När de tagit språnget och fått luft under vingarna, vänder de sig mot flustret och liksom dansar upp och ner framför kupan för att på så sätt ställa in koordinaterna för kupans läge i sitt minne. De har nämligen glömt dessa under vintersömnen. 

Binas tidsbegränsande  minne för kupans plats i naturen ger ett perfekt tillfälle för biodlaren att flytta kupan om det skulle behövas av någon anledning. Den bästa tiden, för kortare flytt inom bigården, är när bina slutat flyga på hösten eller strax innan de första flygturerna på våren. 

 Bilden visar den kupa som har temperaturgivare installerade.Temperatur i kupan mars 2018.  Bara givaren till höger i yngellådan visar 30 grader. De två i övre lådan visar 15 och 18 så det är tveksamt om det finns yngel här.

Även denna vinter skrivs det på olika forum om vinterförluster. Denna tråkighet har jag förskonats från sedan år 2001. Undersökning av bisamhällen i vintervila. 

Även bina i mina små testkupor har klarat denna vinter och tog sig en flygtur idag. Den bruna till vänster sitter på fyra HLS-ramar i en låda som är isolerad med 20 mm frigolit och yttre huven av 12 mm OSB-skiva. Den grå har fem LN-ramar i en låda av 20 mm trä med en yttre huv av 30 mm frigolit. 

 Om några dagar är det läge att öppna alla samhällena och kolla hur det ser ut på insidan med drottningar och yngel. Foderbrist förekommer inte ännu när bina inte behöver något nämnvärt foderintag under själva vintern.Binas vinterklot  .

 / Jano