Hej!

Nu har det gått över två veckor sedan vårens första ingrepp i binas tillvaro som skedde den 18/4. Jag skrev då att bina skulle få vara i fred till besiktningen inför försäljning. 

Det ostadiga vädret gör det svårt att planera en bra dag som passar för besiktning så det dröjer kanske ytterligare en vecka. Därför måste jag göra en snabbkoll innan för att se så bina har det utrymme de nu behöver. 

 Nu när vi kommit in i maj månad växer bisamhället. Det föds nya bin i allt snabbare takt samtidigt som bortfallet av vinterns bin i det närmaste är avklarad. 

 Idag när en trågkupa öppnades såg det ut som på bilden till höger. Det var bin på alla 12 ramarna, fast de har krupit ner lite efter en dusch med vatten från sprayflaskan. Den främre mörka ramen är full med pollen och därefter en foderram. Sedan följe sex ramar som var nästan fulla med täckt och öppet yngel. Jag har särat på ramarna lite för att visa yngelområdet. 

 Den första ramen efter ynglet innehöll foder och pollen. Sedan hade jag satt i en mellanvägg och den var i det närmaste färdigbyggd med lite honung i. De två sista ramarna innehöll foder och pollen.

Flera av yngelramarna såg ut som ramen på bilden ovan, så nu kommer det att hända saker i samhället. En LN-ram med detta utseende kommer att ge ca 2500 nya bin från varje sida inom två veckor. Dessa kommer då att behöva tre gånger större utrymme än när de låg staplade i cellerna. Därför blev det lite utökning av utrymmet med först två tomma utbyggda en framför och en bakom yngelramarna för drottningens omedelbara behov. När jag använde drönarram- för att fånga varroakvalster- sattes den i anslutning till och bakom yngelområdet. 

 Dessutom satte jag på en skattlåda för åtta ramar med fyra utbyggda ljusa i mitten och två mellanväggar framför och två bakom dessa. Det finns inget spärrgaller under denna låda så drottningen kan gå upp och lägga ägg om hon vill. Dessutom får de byggbin, som nu kommer att finnas, sysselsättning  med att bygga ut mellanväggarna. Nu under maj månad kommer jag att kolla samhällena med en veckas intervall och följa deras utveckling. Det är nu innan månadsskiftet maj- juni som samhället ska byggas upp till full styrka och lite till. 

 Mvh. Jano.