Hej!

I dag var det dags.  17 grader varmt i skuggan, solen skiner och det blåser nästan inte alls. Ett perfekt läge för att öppna bikuporna för vårens första kontroll. Innan en bikupa öppnas bör man vara beredd på vad som kan behövas vid ingreppet. Man ska inte behöva springa ifrån för att hämta grejer när samhället står öppet. Vid vårens första koll gäller det att rökpusten eller vattensprayen och kupkniven är med samt tomma utbyggda ramar.

 Min vårkoll går ut på att kontrollera att drottningen fungerar som hon ska. Vidare noteras yngelmängd och att ynglet ser fint ut. Det fanns tre kakor med  yngel i alla stadier, även utkrypande ungbin. Det blev lite dålig skärpa i bilden Färgen också lite konstig, antagligen för nära med kameran. men jag ville få med ynglet synligt och drottningen lyckades jag också få med.


Eftersom bina suttit i yngellådan hela denna milda vinter är det mycket foder kvar i de sju ramarna i skattlådan.  Sälgen börjar blomma vilken dag som helst så då måste en del av detta  avlägsnas. Av de 12 kg som gavs vid invintringen tas nu 2-3  ramar som ser ut enligt bilden ovan, det kan vara lite olika på samhällena. Mörka tomma ramar i yngellådan tas också bort för smältning och ersätts med ljusa utbyggda. Hela samhället flyttas ner på en låda tillsvidare. En pollenram längst fram sen en foderram. Därefter två tomma utbyggda, de tre yngelramarna och efter dem en tom till. Sedan sätter jag ner två av de kvarvarande halvfulla foderramarna längst bak. 

 Nu får samhällena vara i fred tills besiktningen inför försäljning i början på maj. Det blir tre samhällen som ska ut och resa några mil nu i vår.

  Mvh. Jano